Wat doet een registeraccountant (m/v) precies?

werkzaamheden van een registeraccountant

Van oorsprong houdt de RA-accountant zich bezig met de financiële processen van een organisatie. Ook draagt hij zorg voor de financiële verantwoording. Hij controleert jaarrekeningen of stelt deze samen. Maar een RA is ook een adviseur. De registeraccountant is daarbij een vertrouwenspersoon voor het maatschappelijk verkeer. Daarom is het beroep gebonden aan strenge regels. Een accountant moet zich houden aan vijf fundamentele beginselen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid.

Als je de VU-opleiding tot RA succesvol afrondt, kun je je officieel inschrijven in het Accountantsregister van de NBA en aan de slag als RA.
.

werkzaamheden en taken

  • Nagaan van alle cijfers en deze analyseren.
  • Zoeken naar de echte oorzaak achter het probleem. Waar zit de kern? Wat is de oplossing? Hoe realiseer je die?
  • Anticiperen, risico’s in kaart brengen en probleemoplossend handelen.
  • Gevraagd en ongevraagd je mening uiten, argumenten voor en tegen kritisch in ogenschouw nemend.
  • Blijvend leren en inspelen op nieuwe ontwikkelingen.
  • Inzichten en advies in begrijpelijke taal communiceren richting (internationale) klanten of aan je eigen management.
  • Je toegevoegde waarde vergroten voor bedrijven en organisaties die je controleert of waarin je een financiële functie bekleedt.

 

Het salaris van een registeraccountant

Wat verdient een registeraccountant? Als RA heb je een goed salarisperspectief. De salarissen lopen echter sterk uiteen. Als beginnend registeraccountant verdien je gemiddeld bruto €50.000 per jaar. Werk je als senior manager, dan stijgt je salaris gemiddeld naar €85.000 per jaar. Een partner of vennoot verdient bruto circa €148.000 per jaar.

Hoe word je registeraccountant?

Je wordt RA door een opleiding te volgen aan de universiteit. De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Met minimaal een hbo-diploma in een economische richting kan je beginnen met de opleiding tot RA aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Afhankelijk van je vooropleiding krijg je vrijstelling voor een of meerdere vakken. Daarnaast biedt de VU je allerlei mogelijkheden om je studie versneld te doorlopen.
De VU RA-opleiding biedt instroommogelijkheden voor hbo-bachelors, universitaire bachelors en universitaire masters.

Bekijk nu hoe jouw traject eruit kan zien!